Dry needling

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut, die zich richt op behandeling van klachten aan het houding- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden myofasciale triggerpoints (pijnlijke spierverhardingen) ontspannen via het gericht prikken met een naald binnen de spier.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een voelbare verharding en pijnlijke plek in een spier die, naast lokale drukpijn, ook vaak (door u herkenbare) pijn op afstand kan veroorzaken. Dat is de reden dat u de pijn op een andere plaats voelt dan waar wij de oorzaak van deze pijn vaststellen. Triggerpoints kunnen op diverse manieren ontstaan, waaronder door langdurige overbelasting

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • pijn in een spier met of zonder uitstraling
  • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
  • verminderde spierkracht in de spier
  • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
  • reacties zoals transpireren, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Wat doet de fysiotherapeut?
De gespecialiseerde fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en onderzoek proberen uw klachten te in kaart te brengen. Daarna worden de spieren onderzocht die deze pijn kunnen veroorzaken. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar triggerpoints, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking.

Waar richt dry needling zich op?
Een behandeling door middel van dry needling is gericht op het deactiveren van de triggerpoints. Via gericht prikken met een naaldje worden de triggerpoints ‘ontladen’. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. U krijgt na de behandelingen oefeningen voor thuis om de mobiliteit te onderhouden.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de triggerpoint wordt aangeprikt kan het zijn dat de spierbundel kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel of ontlading, ook wel ‘twitch’ genoemd. Dit kan gepaard gaan met wat lokale en soms ook uitstralende pijn. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat transpireren en dat u zich even vermoeid voelt, maar dat herstelt zich snel.

Wat kost een behandeling dry needling?
Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Wilt u een afspraak maken bij één van onze fysiotherapeuten?

neem contact op